
Entre 2012 i 2015 s’ha portat a terme un seguiment mitjançant fototrampeig de l’ús que fan els senglars de les Zones de Reserva Natural del Montseny, on la caça no hi és permesa tret que sigui necessari per raons de gestió. El projecte s’ha realitzat en col·laboració amb els guardes i tècnics del Parc natural i amb les colles senglanaires de la muntanya i ha permès registrar més de 30.000 imatges de l’espècie que aporten dades molt valuoses sobre el comportament i altres aspectes d’interès per a la bona gestió de l’espècie.
El treball ha permès constatar que es concentra una gran densitat de senglars en aquestes reserves durant el període hàbil de caça, quan s’hi refugien fugint de les caceres que es realitzen a la resta del massís. En aquestes zones, el control poblacional del senglar –que no té predadors naturals al massís– es fa mitjançant batudes de caça autoritzades excepcionalment. Amb això, es redueixen els riscos que comporta una alta densitat de senglar per a la conservació de la biodiversitat en aquests sectors d’especial protecció, particularment pel consum de plantes (com per exemple, bulbs d’orquídies) o d’animals (perdius o altres) que nidifiquen al terra i que són especialment atractius per al senglar.
L’estudi ha permès també observar altres activitats del senglar i registrar grans grups de femelles i joves –que arriben fins a una vintena d’individus– i també grans mascles adults, solitaris excepte a l’època de zel quan s’ajunten als grups matriarcals.
Els resultats obtinguts, que permetran millorar la gestió de l’espècie al Parc, s’han recollit en un article de propera publicació i també en un vídeo que es pot visualitzar al canal Youtube de la Xarxa de Parcs Naturals, i amb què Minuartia enceta la realització de vídeos de projectes amb la col·laboració de la realitzadora Àgata Olivella.