Un projecte de R+D mostra l’elevada utilització dels passos de fauna a les carreteres del Parc Natural dels Aiguamolls de l’Empordà

Els seguiments que s’han portat a terme mitjançant dispositius de fototrampeig (càmeres activades per sensors d’infraroigs i de moviment) en dues carreteres del parc, la C260 i la GIV-6216, han permès comprovar l’efectivitat de passos específics per a la fauna i dels drenatges adaptats per facilitar el pas de la fauna silvestre.

Diverses espècies de mamífers utilitzen els passos, com ara la guineu, el teixó i el senglar, entre altres. La llúdriga es desplaça amb una elevada freqüència pels drenatges adaptats, als quals s’han instal·lat plataformes laterals que es mantenen seques, per sobre del nivell de l’aigua. Aquestes plataformes també són utilitzades per altres espècies com la geneta.

A partir del seguiment d’un pas de fauna de 10 m d’amplada durant tot un any, s’ha establert una alta efectivitat d’aquesta estructura per al senglar. El 2001, en un seguiment encarregat per GISA – DG de Carreteres només es va detectar el pas d’una femella amb els seus garrins, mentre que actualment desenes de senglars diferents utilitzen l’estructura, amb una mitjana de 3 grups de senglars que l’utilitzen cada nit. Tot tipus de grups utilitzen el pas de fauna, incloent els mascles adults solitaris i els grups matriarcals, de femelles amb les seves cries.

Aquests passos de fauna permeten reduir el risc d’atropellaments d’aquestes espècies i també el risc d’accidents de trànsit causats per col·lisions amb senglar.

Els treballs s’han emmarcat en un projecte de R+D integrat en el Plan Nacional de Investigación Científica Desarrollo e Innovación Tecnológica 2008-2011 anomenat Evaluación de impactos sobre la fauna debidos a la fragmentación del hábitat por las infraestructuras viarias en humedales mediterráneos, que Minuartia ha portat a terme amb la col·laboració de la Universitat Politècnica de València i amb el suport del Parc Natural dels Aiguamolls de l’Empordà.

Cliqueu damunt les imatges per veure els moviments de la fauna a l’interior de les infraestructures.