Mesures per a la protecció de biodiversitat al Canal de Gavet

 

El canal de Gavet, situat al marge esquerre del riu Noguera Pallaresa, a la conca de Tremp, fou construït l’any 1923. Endesa, titular del canal hidroelèctric, ha instal·lat rampes d’escapament per facilitar la sortida d’animals que hi puguin caure accidentalment, en el marc del seu Pla de Conservació de Biodiversitat i en col·laboració amb el Cos d’Agents Rurals, els quals porten a terme el seguiment i n’avaluen l’efectivitat.

Les rampes per a petits vertebrats han donat bons resultats, ja que faciliten la sortida dels animals que cauen accidentalment al canal.

Pel que fa a grans mamífers, i concretament senglar i cabirol, s’han plantejat noves millores per evitar que la fauna autòctona de la comarca hi caigui, com son tanques perimetrals.

Minuartia ha prestat assessorament a Endesa per definir noves solucions per minimitzar la mortalitat d’ungulats. Les actuacions avaluades consideren tant la millora de les rampes existents, modificant-ne alguns aspectes constructius, com d’arranjament de l’entorn, com el tancament perimetral dels trams amb risc més elevat de caiguda per dirigir els animals cap a llocs segurs per creuar el canal. Per a l’elaboració de les propostes s’han tingut en compte els resultats de seguiments realitzats en diferents països.

L’adopció de solucions per reduir la mortalitat d’ungulats per ofegament als canals i el seu seguiment és un aspecte innovador a Catalunya que pot contribuir notablement a la reducció d’aquesta problemàtica.

El Cos d’Agents Rurals i Endesa han subscrit un acord per establir accions per protegir i preservar la fauna i el medi ambient, així com per a realitzar el seguiment de actuacions aplicades. Veure vídeo en aquest enllaç.