La carretera i la biodiversitat, tema d’un capítol al llibre ‘La carretera en el paisatge’.

El passat mes de juliol l’Observatori del Paisatge de Catalunya, que enguany celebra el 15è aniversari de la seva creació, va publicar ‘La carretera en el paisatge’. El llibre recull els resultats del seminari homònim celebrat l’any 2018 i s’estructura en tres blocs ‘Carreteres i paisatges de qualitat’, ‘Paisatges en moviment’ i ‘Xarxa viària, paisatge i patrimoni de Catalunya’.

Una quinzena de textos, precedits per la introducció de l’arquitecte Fabio Manfredi, aborden les relacions entre els eixos viaris i els paisatges des del punt de vista de la integració paisatgística, però també des de perspectives diverses com la biodiversitat, el patrimoni arquitectònic, el cinema o la fotografia. La carretera es percep com un espai comú, en el que conflueixen diferents àmbits de coneixement i que requereix una mirada i acció col·lectives, així com la implicació de les comunitats locals, per a la seva planificació i gestió.

En el primer bloc s’inclou el text “Conciliant la carretera amb la conservació de la biodiversitat”, de Carme Rosell, biòloga i directora de Minuartia, en el que l’autora revisa les interaccions entre la carretera i els paisatges del seu entorn, i proposa dissenyar, construir i gestionar les carreteres amb criteris ecològics i visió ecosistèmica.

Podeu consultar el text aquí.