
La Diputació de Girona i el CILMA (Consell d’Iniciatives Locals per al Medi Ambient de les comarques de Girona) han promogut l’elaboració d’un protocol de gestió local de la vespa asiàtica (Vespa velutina) en el qual han participat activament tècnics de diverses administracions locals de les comarques gironines.
La vespa asiàtica és una espècie exòtica invasora a Europa que es va detectar per primer cop a França l’any 2004. A Catalunya l’any 2012 es va trobar a la Val d’Aran i a l’Alt Empordà. L’any 2013 ja es detectava també a la Garrotxa, la Selva i el Ripollès i actualment es troba a més de la meitat del territori, arribant a zones del sud de Barcelona i la Catalunya central.
Aquesta espècie és depredadora de les abelles, cosa que afecta negativament l’apicultura, i també depreda sobre altres invertebrats autòctons molts dels quals són pol·linitzadors. A més s’ha generat una certa inquietud social perquè existeix un risc de picada als humans, tot i que els experts asseguren que no existeix un risc superior al que presenten les abelles autòctones. Així, la seva presència té efectes ecològics, econòmics i sobre la salut pública.
Les administracions locals són les que habitualment reben els avisos sobre la presència al municipi de nius o d’individus que poden ser de vespa asiàtica. El protocol elaborat vol ser una eina que els permeti saber com han d’actuar en cada cas i segons les característiques i la localització del vesper. La iniciativa va sorgir de la Taula tècnica d’administracions locals de la demarcació de Girona per a la gestió de la vespa asiàtica. MINUARTIA ha conduit els talles de participació on s’han recollit les experiències i els coneixements adquirits sobre el tema per part dels diferents ens locals i Parcs Naturals. Podeu consultar més informació sobre el protocol i el procés per elaborar-lo aquí.