
El debat va tenir lloc al Centre de Cultura Contemporània de Barcelona (CCCB) en el marc del curs “Biophilic cities. Regenerar la ciutat amb la renaturalització”, organitzat pel Consorci de la Universitat Internacional Menéndez Pelayo Barcelona (CUIMPB) – Centre Ernest Lluch.
MINUARTIA va participar al curs amb la ponència de Carme Rosell a l’àmbit de debat “Biodiversitat, paisatge i projecte de ciutat” on va aportar reflexions sobre els vincles entre les persones i la fauna salvatge, i la complexitat de la gestió de la fauna en entorns urbans. El terme biofília va ser introduït per Edward O. Wilson, i literalment voldria dir ‘estimació de la vida i dels éssers vius’. El biòleg de la Universitat de Harvard, argumentava que el contacte amb la natura és essencial per al desenvolupament psicològic de les persones, igual com ho són les relacions socials. L’Organització Mundial de la Salut també apunta que un entorn físic saludable és essencial per garantir l’equitat i recomana vetllar per tal que la planificació urbana promogui espais verd. En aquest context, el curs es va centrar en quatre temes: hàbitats, l’ambient, la salut i la història de la regeneració de la natura en la ciutat, i es va organitzar a l’entorn de tres master class i tres taules de ponències-debats. El curs va comptar amb la vídeo conferència de Timothy Beatley Designing Cities that Love Nature: Promise and Potential of the Global Biophilic Cities Movement i diverses ciutats com Barcelona, Vitoria o Mollet del Vallès varen exposar iniciatives per afavorir la biodiversitat.
En els debat es va subratllar la necessitat que el disseny dels espais verds el realitzin equips multidisciplinaris, en els quals els urbanistes s’acompanyin de psicòlegs, ecòlegs o paisatgistes, per garantir que la recuperació de la natura urbana afavoreix a les persones sense causar conflictes de gestió en les interacciones amb els animals.
Mes informació aquí