Un tancat d’exclusió per protegir una zona de nidificació presentat al Simposi internacional sobre Senglar

El passat 4 i 5 de Setembre es va celebrar el ‘12th International Symposium on Wild Boar and Other Suids’ a la República Txeca. Al simposi es va presentar l’experiència, realitzada al Parc Natural dels Aiguamolls de l’Empordà, de construcció i avaluació de l’efectivitat d’una tanca d’exclusió per evitar la predació per part del senglar i del visó americà en un sector important de nidificació dins d’una de les Reserves Naturals Integrals del Parc. La protecció ha aconseguit que aquest any l’arpella torni a nidificar a la zona.

El tancat constitueix una experiència innovadora per reduir els danys de senglar en zones humides. Es va instal·lar l’any 2016 per protegir unes 5 ha que integren una important zona de nidificació de bernat pescaire, arpella i bitó, entre altres ocells. Aquest sector va resultar fortament afectat per l’augment de densitat de senglar i visó americà, aquest darrer una espècie exòtica invasora.

Durant els darrers dos anys s’ha portar a terme un seguiment i s’ha avaluat l’efectivitat del tancat mitjançant inspeccions visuals periòdiques en les que s’han enregistrat tots els rastres de fauna i qualsevol intent d’entrada al tancat; també s’han fet vols amb drons per detectar possibles nidificacions. El seguiment ha permès confirmar la presencia a l’exterior del tancat de senglar, guineu, teixó, llúdriga i, amb abundància menor, geneta i fagina. L’avaluació de l’efectivitat ha donat resultats positius ja que, per una banda, ha permès corroborar que, tot i que hi ha hagut nombrosos intents d’entrada del senglar a la zona protegida, cap d’ells ha tingut èxit gràcies a què la malla estava enterrada.Per altra banda, s’ha pogut confirmar la nidificació de l’arpella durant la primavera de 2018. També s’observa presència de martinet blanc.

Accediu a la presentació trobareu més detalls sobre el projecte.