Seminari tècnic per a la conservació del visó europeu, en perill crític d’extinció

A la jornada que es va dur a terme a la Rioja, i en el marc del projecte LIFE LUTREOLA SPAIN, es van analitzar alguns factors que afecten la conservació d’aquest petit mustèlid que es troba en perill crític d’extinció.

La restauració dels hàbitats fluvials en els que viu l’espècie, els impactes de les infraestructures hidràuliques i la reducció dels atropellaments van ser els aspectes abordats. Integrants de l’equip de MINUARTIA van participar a la jornada com a ponents aportant propostes per reduir la mortalitat en base als projectes realitzats a la Rioja i el País Basc en el marc del projecte LIFE. Els atropellaments suposen la primera causa de mortalitat antròpica detectada, i arriba a assolir el 90% de les morts enregistrades en el nord d’Espanya entre 1980 i 2015.

El visó europeu està catalogat en Perill d’Extinció per la UICN i actualment només és segura la seva presència a la conca del riu Ebre –on s’estima que la població no supera els 500 individus- i en el Delta del Danubi. Es tem que hagi desaparegut ja dels seus darrers reductes a França i Rússia i, tot i que la lluita per conservar aquesta europea continua, la seva supervivència no està garantida.

Un dels principals factors d’amenaça és l’expansió del visó americà, però els impactes d’origen humà (destrucció d’hàbitats en rius i llacunes, impacte d’obres hidràuliques i de vies de transport) comprometen la conservació de l’espècie.

Les conclusions i presentacions dels ponents poden ser descarregades en la web del projecte y també els ‘Manuales técnicos de buenas prácticas para reducir la mortalidad no natural de visón europeo’ editats per la Consejería de Agricultura, Ganadería y Medio Ambiente del Gobierno de La Rioja.