
El Projecte LIFE SAFE CROSSING continua implementat mesures de mitigació per reduir el risc d’atropellaments de grans carnívors, així com altres espècies de fauna silvestre, en quatre regions d’Europa: els parcs nacionals de Majella i Abruzzo, Lazio i Molise a Itàlia, a Transilvània, Romania, el nord de Grècia i Andalusia, Espanya. Entre les mesures aplicades destaquen la instal·lació de tanques i l’adaptació de drenatges i passos superiors o inferiors a carreteres en funcionament, perquè puguin ser utilitzats com a passos per les quals la fauna pot creuar la via sense riscos. En aquest vídeo es documenta l’encreuament d’ós bru i llop per aquests passos de fauna: https://youtu.be/L67AWc0Ppu8
A més s’instal·len senyals amb detectors de fauna en trams conflictius. Aquests dispositius alerten els conductors mitjançant senyals amb missatges específics que només s’activen quan un animal és detectat a les immediacions de la via. Si la velocitat del vehicle no es redueix, activen una alerta sonora per defugir els animals. També es duen a terme proves pilot per determinar si són efectius els dispositius anomenats ‘barrera virtual’, que s’instal·len en pals dels marges de carreteres i emeten llum i so en ser activats pels fars dels cotxes que s’aproximen.
MINUARTIA és sòcia del projecte en el qual desenvolupa les tasques d’identificació de trams de concentració d’atropellaments, assessorament i elaboració de guies per a l’adaptació de passos de fauna i altres mesures per reduir el risc de col·lisions de fauna. El projecte LIFE, cofinançat per la Unió Europea compta amb la participació d’un total de 13 organitzacions entre els quals també es troben diverses empreses operadores de carreteres.
Els resultats obtinguts en el desenvolupament del projecte LIFE SAFE CROSSING es presentaran a la ‘Final Conference’ que tindrà lloc a Sulmona (Itàlia) els dies 17 i 18 de maig.
Més informació a: https://life.safe-crossing.eu