La gestió de fauna en aeroports convoca experts d’arreu del món a Noruega

A Stavanger (Noruega), ha tingut lloc el 30 Congrés de l’International Bird Strike Committee, organització que té com a objectiu principal millorar la seguretat aeronàutica i reduir els conflictes causats per fauna en aeroports. La gestió dels hàbitats dels recintes aeroportuaris i la cooperació amb agents externs als aeroports s’han destacat com els factors clau per a reduir les col•lisions amb ocells i la gravetat dels accidents.

L’equip de Minuartia i la Universitat de Barcelona, que treballen conjuntament en la prevenció de riscos amb fauna a l’aeroport de Barcelona, han realitzat una presentació amb tècnics de l’Autoritat Portuària i l’Aeroport de Barcelona. S’han exposat els resultats d’un innovador projecte de creació de joques artificials per a corbs marins que aconsegueix desplaçar les concentracions d’aquests ocells (que volen en grup i tenen dimensions considerables) cap a sectors de baix risc de col•lisions.

Un element destacable del projecte és la cooperació entre els agents aeroportuaris i els agents externs a la infraestructura que es concreta, en el cas de l’Aeroport de Barcelona, en l’existència de la Comissió de seguiment d’impactes amb aus, que integra administracions, gestors de les Reserves Naturals del Delta del Llobregat i altres entitats que gestionen activitats i l’espai de l’entorn de l’aeroport.

 

El congrés ha comptat amb una participació de més de 120 assistents procedents d’una trentena de països d’arreu del món i és el principal expositor mundial de la recerca en curs i de les novetats tecnològiques per a reduir els impactes dels avions amb ocells.