
Enguany es compleixen 20 anys de l’inici del Programa de seguiment de les poblacions de senglar a Catalunya, que es va iniciar la temporada 1998-1999, impulsat conjuntament per la Generalitat de Catalunya i la Diputació de Barcelona.
El seguiment s’aplica en una xarxa d’observatoris integrada per espais naturals protegits distribuïts per tot el territori català i permet conèixer la tendència demogràfica de poblacions de senglar, així com altres paràmetres que fan referència a la seva caça. Els resultats s’han presentat al 12th International Symposium on Wild Boar and other Suids que tingué lloc a la República Txeca. Podeu consultar la presentació aquí.
Aquest estudi és possible gràcies a la col·laboració d’agents de tot el territori. A partir dels treballs inicials, al Parc Natural de la Zona Volcànica de la Garrotxa, s’ha anat ampliant el nombre d’observatoris i actualment hi col·laboren una vintena de tècnics d’espais naturals i de gestió de caça, guardes i prop de 200 caçadors voluntaris que anoten les dades de cadascuna de les batudes que porten a terme.
El seguiment permet apreciar que les poblacions mostren una important tendència a l’alça a la major part de Catalunya, exceptuant alguns observatoris situats en zones pirinenques o en regions de clima continental sec, on es mantenen més estables. El quadrant nord-est del país mostra les densitats més elevades, especialment coincidint amb zones on el senglar troba les millors condicions d’hàbitat. A la meitat Sud i al Nord-Oest del país en canvi (amb hàbitats subalpins o continentals on la pluviositat és menor i dominen els boscos de coníferes) les densitats de població són entre moderades i baixes, tot i que també mantenen tendències ascendents en la major part d’observatoris