El Parc de l’Alba promou la fauna auxiliar autòctona per al control de plagues en la jardineria

Al ‘corredor verd’ del Parc de l’Alba s’han s’han instal·lat refugis per afavorir les poblacions d’ocells i ratpenats. En aquest espai de Cerdanyola del Vallès s’ubica el sincrotró Alba, un dels equipaments científics més emblemàtics del sud d’Europa, i el desenvolupament urbanístic hi ha potenciat elements de la ‘Infraestructura Verda’, com ara els corredors ecològics o els passos de fauna que permeten que els animals puguin creuar les carreteres sense risc de morir atropellats.

Les actuacions han consistit en la instal·lació de refugis on poden fer niu petits ocells insectívors i ratpenats. Aquests animals contribueixen al control de plagues d’insectes, i esdevenen una eina molt útil en l’agricultura i la jardineria sostenibles. Afavorint aquestes espècies de la fauna auxiliar, es redueixen els danys a les plantes i s’evita l’ús de plaguicides, amb la conseqüent reducció de residus i tòxics al medi ambient. A mitjà i llarg termini, el control integrat que incorpora animals que s’alimenten d’insectes, esdevé un mètode de lluita contra les plagues més econòmic i eficaç que els sistemes químics convencionals.

Les actuacions, promogudes pel Consorci Urbanístic del Centre Direccional de Cerdanyola del Vallès, estan sent executades per AMBITEC, en el marc dels serveis de manteniment de la jardineria dels espais públics urbans del Parc de l’Alba, i compten amb la col·laboració de MINUARTIA en el disseny i seguiment de les actuacions de recuperació d’hàbitats per a la fauna.