A causa de l’abandonament de conreus i edificacions rurals, en les darreres dècades s’està perdent un hàbitat important per als rèptils: les parets de pedra seca. Per revertir aquesta situació i afavorir la conservació d’aquests vertebrats, el Pla de Conservació del Parc del Montseny-Reserva de la Biosfera inclou una actuació consistent en la recuperació de refugis i espais d’insolació per a rèptils.
Donant resposta a aquest plantejament i amb la col·laboració de voluntariat, el desembre de 2012 s’inicià la construcció de sis refugis de fauna al Pla de la Calma. Els refugis estan fets a partir d’acumulacions de pedres disposades en estructures circulars o formant una petita paret. Els espais entre les pedres que els formen proporcionen refugi als rèptils i les lloses planes col·locades a la part superior espais per escalfar-se al sol.
Un estudi portat a terme per Minuartia el passat mes de juny de 2014 ha permès determinar que els refugis són efectivament utilitzats pels rèptils. S’han detectat fins a quatre espècies diferents; les observades amb més freqüència són dues de les espècies més abundants al Parc del Montseny: la sargantana de paret (Podarcis muralis) i la sargantana ibèrica (Podarcis hispanica). També s’ha detectat el dragó comú (Tarentola mauritanica) i una espècie molt més escassa, el llangardaix ocel·lat (Timon lepidus).