Conservació de carreteres i biodiversitat a la conferència americana ICOET

La Conferència Internacional sobre Ecologia i Transport (ICOET) es va celebrar a Raleigh (Carolina del Nord, Estats Units) del 20 al 24 de setembre i va reunir experts d’arreu del món. MINUARTIA, va presentar al congrés la ponència Enhancing Wildlife Conservation in Road Corridors by Applying Best Maintenance Practices, que sintetitza els resultats de l’anàlisi sobre pràctiques de conservació de carreteres i els seus efectes en la biodiversitat i la seguretat viària a 11 països europeus. A partir d’aquesta informació, s’està elaborant un Manual de bones pràctiques que permeti reduir els riscos d’accidents causats per fauna salvatge i els impactes sobre la conservació de la biodiversitat.

La presentació es va realitzar conjuntament amb altres partners del projecte europeu SAFEROAD, finançat per la Conferència Europea de Directors Generals de Carreteres i en el que participa l’empresa juntament amb equips de 7 països europeus més.

Al congrés també es va presentar el nou Handbook of Road Ecology, en el qual han participat un centenar d’experts en ecologia i transport d’arreu del món. Carme Rosell, de MINUARTIA, és coautora del capítol sobre passos de fauna, elaborat conjuntament amb l’americà Dan J. Smith i l’australià Rod van der Ree.

El tema central de la conferència ICOET, que es celebra cada dos anys, ha estat la resiliència. S’ha analitzat la capacitat per afrontar els efectes del canvi climàtic en relació a l’ecologia i el transport, tenint en compte que les solucions que es plantegen impliquen treballar de forma cooperativa, des d’una perspectiva global, i amb aplicacions plantejades a escala local. La visita a les carreteres que creuen els fràgils paisatges de dunes i aiguamolls als Outer Banks, va permetre analitzar com s’afronten els reptes dels embats cada vegada més freqüents dels huracans sobre la xarxa viària de la zona.

Al congrés es varen presentar els últims avenços en matèria de prevenció de riscos per fauna a les carreteres, tancaments per evitar les afectacions a la fauna en totes les fases de la vida de la carretera i altres novetats sobre ecologia i transport