Article sobre la creació de joques artificials per a corbs marins per reduir riscos en la seguretat aèria

La Revista de Obras Públicas ha publicat en el seu número de maig de 2020 un article sobre la creació de joques artificials per reduir els riscos que el corb marí gros (Phalacrocorax carbo) pot suposar per a la seguretat aèria.

L’article (que es pot consultar complet aquí) reflecteix els treballs portats a terme per l’Autoritat Portuària de Barcelona amb el suport tècnic de Minuartia i la col·laboració de la Universitat de Barcelona (Departament de Biologia Evolutiva, Ecologia i Ciències Ambientals). L’actuació és una experiència innovadora en el camp de la prevenció de conflictes amb fauna que, mitjançant la instal·lació d’estructures artificials, ha aconseguit que els corb marins es concentrin a passar la nit en llocs on no causen riscos per a la navegació aèria.

El projecte es va iniciar l’any 2006 en el marc de les obres de desviament del curs baix del riu Llobregat associat a l’ampliació del Port de Barcelona. A la zona hi havia una joca on es concentraven més d’un miler d’exemplars cada hivern. S’assajaren cinc tipus diferents estructures potencials per crear noves joques per a l’espècie o ampliar joques naturals ja existents. D’aquestes, la preferida pels corbs marins es va utilitzar per crear dues noves joques i ampliar l’espai en una joca prèviament utilitzada.

Minuartia ha realitzat el seguiment d’aquestes tres joques i ha constatat l’elevada efectivitat de l’actuació executada. Les estructures, en especial les dues de nova creació, són intensament utilitzades pels corbs marins i s’ha evitat els riscos que hauria suposat que els corbs marins establissin joques espontàniament en ubicacions properes a les pistes de l’aeroport de Barcelona, molt proper a la zona d’actuació.

Veure video en aquest enllaç.